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KCID
No. Ref. Type Topic Date

completed Question/CI Answer Attachm
ent

265

Table
6.3.1 &
Table
12.1.2

Question round
gunwale 2006/11/7 In case of round gunwale, where is the border between deck plating and side

shell for determination of applicable corrosion additions? It is at lower turn of gunwale radius.

232 Table
12.1.2 Question plate

boundary 2006/11/13

Note 4 in Table 12.1.2 states that 0.7mm to be added for plate boundary
between water ballast and heated fuel oil tanks. This Note addresses plate
only, and does not address stiffeners fitted on such boundary. Is this the intent
of Rules? For consistency, similar approach that used for the stiffeners in a
ballast tank and attached to the boundary between water ballast and heated
cargo oil tanks should be applied.

We will update the Rules to include an additional corrosion addition for
stiffeners fitted on the boundary between water ballast and heated fuel oil
tanks.

755 Section 12 Question Thickness for
Deckhouses 2008/4/24

While the requirements to deck houses in Section 11 are in gross scantlings,
we presume that renewal thicknesses for deckhouses are to be calculated in
accordance with Section 12 in same way as that for the main hull. Please
confirm.

We confirm renewal thickness are to be calculated in accordance with Section
12.

777

Tanker
12/1.1.3 &

Bulker
3/2.3.3

CI structural
drawings 2009/5/19

The plans to be supplied on board the ship are to include the as-built and the
renewal thickness. Does this mean all thickness on all drawings shall include
as-built and renewal thickness ? Is it sufficient that renewal thickness are
shown on main drawings or in a separate document ?

The submitted structural drawings (Section 3, 2.2.2.1, (a) & (c) in CSR-
Tankers and Ch 3 Sec 2, 3.3 in CSR-BC) is to show renewal thickness and
as-built thickness. Any owner's extra thickness is also to be clearly indicated.
For the plans to be supplied on board the ship, see Section 3/2.2.3 in CSR-
Tankers. Alternatively, it is acceptable to present renewal thickness in a
separate plan ("Renewal thickness plan") in which the as-built thickness may
not be presented, and any owner's extra thickness is also to be clearly
indicated. This plan is to be approved and supplied on board the ship.

1036 Table
12.1.2 Question

Wastage
allowance for
fuel and lube
oil tank and
fresh water

tank

2010/10/1

In Table 12.1.2 of CSR for Tanker, our understanding is that 1.0mm wastage
allowance for fuel and lube oil tank and fresh water tank only applies to tank
tops located in exposed area. Please confirm.
If not, please explain the technical background for the requirement that the
wastage allowance for tops of tanks and attached internal stiffeners of such
tanks is to be 1.0mm.

Your understanding is correct: the 1.0mm wastage allowance for fuel and lube
oil tank and fresh water tank only applies to tank tops located in exposed area.
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