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Unified Interpretation for Launching Appliances for Rescue Boats 

Object of Amendment 
Guidance for Safety Equipment 

Reason for Amendment 
Although paragraph 6.1.1.3 of the International Life-Saving Appliance code (LSA Code) 
stipulates that the launching appliances for rescue boats shall not depend on any means other 
than stored mechanical power which is independent of the ship, it also stipulates that 
launching appliances meeting certain conditions need not comply with this requirement. 
 
In addition, paragraph 6.1.2.2 of the LSA Code stipulates that launching mechanisms shall 
be arranged so that they may be actuated by a single person both from a position on the 
ship’s deck and from within rescue boats. The above-mentioned requirements have already 
been incorporated into the NK Rules and Guidance. 
 
At the 9th session of the IMO Sub-Committee on Ship Systems and Equipment (SSE9), it 
was pointed out that 6.1.1.3 and 6.1.2.2 were both unclear regarding the powering of 
launching appliances and the operating locations of launching mechanisms. 
 
The IMO discussed the matter and confirmed that the manual hoisting up (i.e. without 
mechanical power) of rescue boats not also being used as survival craft is acceptable. In 
addition, the IMO confirmed that launching mechanisms not fitted with stored mechanical 
power are not required to be actuated from within such a boat.  
 
The above were agreed upon as a unified interpretation at the 11th session of the IMO Sub-
Committee on Ship Systems and Equipment (SSE11) held in February 2025, and this unified 
interpretation is expected to be adopted at the 110th session of the IMO Maritime Safety 
Committee (MSC110) scheduled to be held in June 2025. 
 
Accordingly, relevant requirements are amended based on the unified interpretation agreed 
upon at SSE11 and expected to be adopted at MSC110. 

Outline of Amendment 
Adds requirements related to hoisting from a stored position and the operating locations of 
launching mechanisms not fitted with stored mechanical power for cargo ship rescue boats 
not also being used as survival craft. 

Effective Date and Application 
Effective date of this amendment is 1 January 2026. 
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Amended-Original Requirements Comparison Table (Unified Interpretation for Launching Appliances for Rescue Boats) 
Amended Original Remarks 
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GUIDANCE FOR SAFETY EQUIPMENT GUIDANCE FOR SAFETY EQUIPMENT  

Chapter 3 ARRANGEMENTS AND PERFORMANCE Chapter 3 ARRANGEMENTS AND PERFORMANCE  

3.1 General 3.1 General  

3.1.1 General 3.1.1 General 
 

(-1 to -25 are omitted.) (-1 to -25 are omitted.)  

26 For cargo ships, hoisting up of a dedicated rescue boat from 
its stowed position is to be considered as part of launching preparation. 
Therefore, in the application of 6.1.1.3 of the LSA Code, manual 
hoisting up prior to embarkation may be acceptable for subsequent 
slewing out. 

(Newly added) SSE11/20 Annex 9 

27 In the application of 6.1.2.2 of the LSA Code, for cargo ships 
not fitted with stored mechanical power in compliance with 6.1.1.3 of 
the LSA Code, the manual hoisting from the stowed position and 
turning out to the embarkation position of the rescue boat does not 
need to be actuated from a position within the rescue boat. 

(Newly added) SSE11/20 Annex 9 

28 In the application of 6.1.2.2 of the LSA Code, for cargo ships, 
manual hoisting up of a dedicated rescue boat prior to embarkation 
may be acceptable for subsequent slewing out by stored mechanical 
power. 

 

(Newly added) SSE11/20 Annex 9 

EFFECTIVE DATE AND APPLICATION 
 

1. The effective date of the amendments is 1 January 2026. 
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