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Interpretation of Crowns of Machinery Spaces of Category A  

Object of Amendment 
Guidance for the Survey and Construction of Steel Ships Part R 
Guidance for the Survey and Construction of Passenger Ships 

Reason for Amendment 
SOLAS Chapter II-2/11.4.1 requires that crowns and casings of machinery spaces of 
category A be appropriately insulated. 
 
However, there were concerns that the term “crown” in said regulation was not clearly 
defined, which might lead to improper application of the insulation requirements. Therefore, 
the IMO agreed to an unified interpretation clarifying the meaning of “crown” at the 10th 
session of the IMO Sub-Committee on Ship Systems and Equipment (SSE 10) held in March 
2024. This unified interpretation was approved at the 109th session of the Maritime Safety 
Committee (MSC 109) held in December 2024. 
 
IACS, in response, adopted the unified interpretation agreed to at IMO SSE 10 as IACS UI 
SC302 and also clarified the effective date for its application. 
 
Accordingly, relevant regulations are established based on the unified interpretation 
approved at MSC109 and IACS UI SC302. 

Outline of Amendment 
Specifies interpretation of the crowns of machinery spaces of category A. 

Effective Date and Application 
This amendment applies to ships for which the date of contract for construction is on or after 
1 July 2025. 
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GUIDANCE FOR THE SURVEY AND 
CONSTRUCTION OF STEEL SHIPS 

Part R FIRE PROTECTION, 
DETECTION AND EXTINCTION 

GUIDANCE FOR THE SURVEY AND 
CONSTRUCTION OF STEEL SHIPS 

Part R FIRE PROTECTION, 
DETECTION AND EXTINCTION 

 

R11 STRUCTURAL INTEGRITY R11 STRUCTURAL INTEGRITY  

R11.4 Machinery Spaces of Category A R11.4 Machinery Spaces of Category A  

R11.4.1 Crowns and Casings R11.4.1 Crowns and Casings 
 

1 Notwithstanding the provisions of 11.4.1, Part R of 
the Rules, the crowns and casings exposed to the open air 
need not be insulated. 

Notwithstanding the provisions of 11.4.1, Part R of the 
Rules, the crowns and casings exposed to the open air need 
not be insulated. 

 

2 The crown of a machinery space of category A is to be 
understood to mean the underside of the deck and the 
uppermost horizontal part of the main space of the machinery 
space. If the upper side bulkheads are sloping, the sloping 
parts of the bulkheads are to be included in the crown.   

(Newly added)  
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GUIDANCE FOR THE SURVEY AND CONSTRUCTION OF PASSENGER SHIPS 

Annex 7-1 INTERPRETATION OF PROVISION OF CHAPTER II-2, SOLAS CONVENTION ON 
PASSENGER SHIPS 

1  INTERPRETATION OF PROVISION OF CHAPTER II-2, SOLAS CONVENTION 

1.1 Interpretation 

 
Table 7-1-A1 Interpretation of SOLAS II-2 

Number SOLAS Interpretation 
（Number 3.1 to Number 10.10.2.4 are omitted.） 

11.3 Unless otherwise specified in paragraph 2, in case 
where any part of the structure is of aluminium alloy, 
the following shall apply: 
.1  the insulation of aluminium alloy components of 
“A” or “B” class divisions, except structure which, in 
the opinion of the Administration, is non-load-
bearing*1, shall be such that the temperature of the 
structural core does not rise more than 200℃ above 
the ambient temperature*2 at any time during the 
applicable fire exposure to the standard fire test; and 
.2  special attention shall be given to the insulation of 
aluminium alloy components of columns, stanchions 
and other structural members required to support 
lifeboat and liferaft stowage, launching and 
embarkation areas, and “A” and “B” class divisions to 
ensure: 

.2.1 that for such members supporting lifeboat and 
liferaft areas and “A” class divisions, the 
temperature rise limitation specified in 

 
 
 
 
 
 
*1: Load-bearing division is a deck or bulkhead including 
stiffeners, pillars, stanchions and other structural members 
which, if eliminated, would adversely affect the designated 
structural strength of the ship. When, however, spaces of 
category (1) to (5) and (10) in regulation II-2/9 are located 
on top of aluminum decks, the deck does not need to be 
insulated from the upper side, provided the deck is protected 
by a not readily ignitable deck covering. 
*2: The average temperature of the structural core is not to 
rise more than 200℃ above the initial temperature during 

the test for 1 hour. 
 

 

DR
AF
T



Amended-Original Requirements Comparison Table (Interpretation of Crowns of Machinery Spaces of Category A) 
Amended Original Remarks 

 

4/5 

paragraph 3.1 shall apply at the end of one 
hour; and 

.2.2 that for such members required to support “B” 
class divisions, the temperature rise limitation 
specified in paragraph 3.1 shall apply at the end 
of half an hour. 

11.4.1 Crowns and casings of machinery spaces of category 
A*1 shall be of steel construction and shall be insulated*2 
as required by Table 9.5 and 9.7, as appropriate. 

*1： Refer to R11.4.1-2, Part R of the Guidance for the 

Survey and Construction of Steel Ships for the 
interpretations of crowns and casings of machinery spaces 
of category A.  
*2: “insulated” means that crowns and casings of machinery 
spaces of category A is to be insulated in compliance with 
the regulation II-2/9. Accordingly, crowns and casings 
exposed to air need not be insulated, except for at least 
450mm range from not exposed part and for the part which 
is required by the regulation II-2/9 (mainly, adjacent parts 
of category (4) “Evacuation stations and external escape 
routes”). 

11.5 Materials readily rendered ineffective by heat shall not 
be used for overboard scuppers*, sanitary discharges, 
and other outlets which are close to the waterline and 
where the failure of the material in the event of fire 
would give rise to danger of flooding. 

*: The parts where the use of materials readily rendered 
ineffective by heat (PVC, FRP, aluminum alloys, lead, 
copper and copper alloys) is prohibited for overboard 
scuppers and sanitary discharges are to be in accordance 
with the requirements in R11.5.1, Part R of the Guidance 
for the Survey and Construction of Steel Ships. 

（Number 13.1 to Number 21.4.13 are omitted.） 

 

 
EFFECTIVE DATE AND APPLICATION 

 
1. The effective date of the amendments is 1 July 2025.  
2. Notwithstanding the amendments to the Amendments, the current requirements apply to ships for which the date of 

contract for construction* is before the effective date. 
* “contract for construction” is defined in the latest version of IACS Procedural Requirement (PR) No.29.  

IACS PR No.29 (Rev.0, July 2009) 
 

1. The date of “contract for construction” of a vessel is the date on which the contract to build the vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. This date 
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and the construction numbers (i.e. hull numbers) of all the vessels included in the contract are to be declared to the classification society by the party applying for the assignment 
of class to a newbuilding. 

2. The date of “contract for construction” of a series of vessels, including specified optional vessels for which the option is ultimately exercised, is the date on which the contract 
to build the series is signed between the prospective owner and the shipbuilder. 

 For the purpose of this Procedural Requirement, vessels built under a single contract for construction are considered a “series of vessels” if they are built to the same approved 
plans for classification purposes. However, vessels within a series may have design alterations from the original design provided: 
(1) such alterations do not affect matters related to classification, or 
(2) If the alterations are subject to classification requirements, these alterations are to comply with the classification requirements in effect on the date on which the alterations 

are contracted between the prospective owner and the shipbuilder or, in the absence of the alteration contract, comply with the classification requirements in effect on the 
date on which the alterations are submitted to the Society for approval.  

 The optional vessels will be considered part of the same series of vessels if the option is exercised not later than 1 year after the contract to build the series was signed. 
3. If a contract for construction is later amended to include additional vessels or additional options, the date of “contract for construction” for such vessels is the date on which the

amendment to the contract, is signed between the prospective owner and the shipbuilder. The amendment to the contract is to be considered as a “new contract” to which 1. and
2. above apply. 

4. If a contract for construction is amended to change the ship type, the date of “contract for construction” of this modified vessel, or vessels, is the date on which revised contract 
or new contract is signed between the Owner, or Owners, and the shipbuilder. 

 
Note: 
This Procedural Requirement applies from 1 July 2009. 
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