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Amendment on 27 June 2024 
Resolved by Technical Committee on 30 January 2024 

Small Hatches of Container Carriers 

Object of Amendment 
Rules for the Survey and Construction of Steel Ships Part C 
Guidance for the Survey and Construction of Steel Ships Part CS 

Reason for Amendment 
IACS Unified Interpretation (UI) LL64 specifies the hatch covers of container carriers may 
be non-weathertight on the condition that they are installed at locations meeting certain 
height standards, and ClassNK has already incorporated this requirement into its Rules for 
the Survey and Construction of Steel Ships. 

IACS subsequently discussed small hatches subject to Unified Requirement (UR) S26 and 
agreed that the hatch covers of such hatches may be non-weathertight when the hatches are 
installed at locations high enough to mitigate any concerns regarding water ingress due to 
waves, i.e. when the hatch covers satisfy the conditions required by UI LL64. An amended 
version of UR S26 clarifying this interpretation was adopted by IACS as UR S26(Rev.5) in 
May 2023. 

Accordingly, relevant requirements are amended in accordance with UR S26(Rev.5). 

Outline of the Amendment 
Specify requirements for the small hatches of container carriers considered to be non-
weathertight. 

Effective Date and Application 
This amendment applies to ships for which the date of contract for construction is on or after 
1 July 2024. This includes those ships to which Part C of the Rules for the Survey and 
Construction of Steel Ships applied prior to its comprehensive revision. 
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RULES FOR THE SURVEY AND 
CONSTRUCTION OF STEEL SHIPS 

Part C HULL CONSTRUCTION AND 
EQUIPMENT 

Part 2-1 CONTAINER CARRIERS 

 

RULES FOR THE SURVEY AND 
CONSTRUCTION OF STEEL SHIPS 

Part C HULL CONSTRUCTION AND 
EQUIPMENT 

Part 2-1 CONTAINER CARRIERS 

 

 

Chapter 14 EQUIPMENT 

14.1 Small Hatchways 

14.1.1 Small Hatches Fitted on Exposed Fore Decks 

14.1.1.1 General 
 Small hatchways providing access to cargo holds on 

container ships need not comply with 14.7.1 (except for 14.7.1.2), 
Part 1 in cases where the following (1) to (3) are satisfied. Such hatch 
covers fitted at small hatchways are to be treated as non-weathertight 
regardless of whether they actually are weathertight. 

(1) The non-weathertight hatchways are fitted to weather decks 
which are at least two standard superstructure heights (as per 
Regulation 33 of the “International Convention on Load 
Lines, 1966”) above an actual freeboard deck or an assumed 
freeboard deck from which the freeboard can be calculated 
which will result in a draught not less than that 
corresponding to the freeboard actually assigned. Where any 

(Newly added) UR S26.2.2.5 
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part of the hatchway is forward of a point located one quarter 
of the ship’s length (0.25Lf) from the forward perpendicular, 
that hatchway is to be located on a weather deck at least three 
standard superstructure heights above the actual or assumed 
freeboard deck.  

(2) The hatchway coamings are not less than 600 mm in height. 
(3) Bilge alarms are provided in each hold fitted with non-

weathertight hatchways. 
 

EFFECTIVE DATE AND APPLICATION 
 

1. The effective date of the amendments is 1 July 2024.  
2. Notwithstanding the amendments to the Rules, the current 

requirements apply to ships for which the date of contract 
for construction* is before the effective date. 

3. For ships subject to Part C of the Guidance for the Survey 
and Construction of Steel Ships prior to its comprehensive 
revision by Notice No.47 on 1 July 2022 (herein after 
referred to as “old Part C of the Guidance”), and which the 
date of contract for construction* is on and after the 
effective date, this amendment also applies to following 
requirements. 

C20.2.13-1., old Part C of the Guidance 
* “contract for construction” is defined in the latest version 

of IACS Procedural Requirement (PR) No.29.  
 

IACS PR No.29 (Rev.0, July 2009) 
 

1. The date of “contract for construction” of a vessel is the date on which the contract to build the 
vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. This date and the 
construction numbers (i.e. hull numbers) of all the vessels included in the contract are to be 
declared to the classification society by the party applying for the assignment of class to a 
newbuilding. 

2. The date of “contract for construction” of a series of vessels, including specified optional vessels 
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for which the option is ultimately exercised, is the date on which the contract to build the series 
is signed between the prospective owner and the shipbuilder. 

 For the purpose of this Procedural Requirement, vessels built under a single contract for 
construction are considered a “series of vessels” if they are built to the same approved plans 
for classification purposes. However, vessels within a series may have design alterations from 
the original design provided: 
(1) such alterations do not affect matters related to classification, or 
(2) If the alterations are subject to classification requirements, these alterations are to 

comply with the classification requirements in effect on the date on which the 
alterations are contracted between the prospective owner and the shipbuilder or, in the 
absence of the alteration contract, comply with the classification requirements in effect 
on the date on which the alterations are submitted to the Society for approval. 

 The optional vessels will be considered part of the same series of vessels if the option is exercised 
not later than 1 year after the contract to build the series was signed. 

3. If a contract for construction is later amended to include additional vessels or additional options, 
the date of “contract for construction” for such vessels is the date on which the amendment to 
the contract, is signed between the prospective owner and the shipbuilder. The amendment to 
the contract is to be considered as a “new contract” to which 1. and 2. above apply. 

4. If a contract for construction is amended to change the ship type, the date of “contract for 
construction” of this modified vessel, or vessels, is the date on which revised contract or new 
contract is signed between the Owner, or Owners, and the shipbuilder. 

 
Note: 

This Procedural Requirement applies from 1 July 2009. 
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GUIDANCE FOR THE SURVEY AND 
CONSTRUCTION OF STEEL SHIPS 

Part CS HULL CONSTRUCTION AND 
EQUIPMENT OF SMALL SHIPS 

CS19 HATCHWAYS, MACHINERY SPACE 
OPENINGS AND OTHER DECK OPENINGS 

GUIDANCE FOR THE SURVEY AND 
CONSTRUCTION OF STEEL SHIPS 

Part CS HULL CONSTRUCTION AND 
EQUIPMENT OF SMALL SHIPS 

CS19 HATCHWAYS, MACHINERY SPACE OPENINGS 
AND OTHER DECK OPENINGS 

 

CS19.2 Hatchways 

CS19.2.13 Additional Requirement for Small Hatches 
Fitted on Exposed Fore Decks 

1 General 
(1) The strength of, and securing devices for, small hatchways 

fitted on the exposed fore deck in 19.2.13, Part CS of the 
Rules are to comply with the requirements of this paragraph. 

(2) Small hatchways in the context of this requirement are 
hatchways designed for access to spaces below the deck and 
are capable of being closed weathertight or watertight, as 
applicable. Their opening is normally 2.5 m2 or less. 

(3) Notwithstanding the provisions of (1) above, hatchways 
designed for emergency escape need not comply with the 
requirements of -3(1)(a), -3(1)(b), -4(3) and -5. 

(4) The securing devices of the hatchways for emergency 
escape are to be of a quick-acting type (e.g., one action wheel 
handles are provided as central locking devices for 
latching/unlatching of hatch cover) operable from both sides 
of the hatch cover. 

CS19.2 Hatchways 

CS19.2.13 Additional Requirement for Small Hatches 
Fitted on Exposed Fore Decks 

1 General 
(1) The strength of, and securing devices for, small hatchways 

fitted on the exposed fore deck in 19.2.13, Part CS of the 
Rules are to comply with the requirements of this paragraph. 

(2) Small hatchways in the context of this requirement are 
hatchways designed for access to spaces below the deck and 
are capable of being closed weathertight or watertight, as 
applicable. Their opening is normally 2.5 m2 or less. 

(3) Notwithstanding the provisions of (1) above, hatchways 
designed for emergency escape need not comply with the 
requirements of -3(1)(a), -3(1)(b), -4(3) and -5. 

(4) The securing devices of the hatchways for emergency 
escape are to be of a quick-acting type (e.g., one action wheel 
handles are provided as central locking devices for 
latching/unlatching of hatch cover) operable from both sides 
of the hatch cover. 
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(5) Small hatchways providing access to cargo holds on 
container ships need not comply with this CS19.2.13 (except 
for CS19.2.13-2) in cases where the following (a) to (c) are 
satisfied. Such hatch covers fitted at small hatchways are to 
be treated as non-weathertight regardless of whether they 
actually are weathertight. 
(a) The non-weathertight hatchways are fitted to weather 

decks which are at least two standard superstructure 
heights (as per Regulation 33 of the “International 
Convention on Load Lines, 1966”) above an actual 
freeboard deck or an assumed freeboard deck from 
which the freeboard can be calculated which will result 
in a draught not less than that corresponding to the 
freeboard actually assigned. Where any part of the 
hatchway is forward of a point located one quarter of 
the ship’s length (0.25Lf) from the forward 
perpendicular, that hatchway is to be located on a 
weather deck at least three standard superstructure 
heights above the actual or assumed freeboard deck. 

(b) The hatchway coamings are not less than 600 mm in 
height. 

(c) Bilge alarms are provided in each hold fitted with non-
weathertight hatchways. 

 

(Newly added)  
UR S26.2.2.5 

EFFECTIVE DATE AND APPLICATION 
 

1. The effective date of the amendments is 1 July 2024.  
2. Notwithstanding the amendments to the Guidance, the 

current requirements apply to ships for which the date of 
contract for construction* is before the effective date. 
* “contract for construction” is defined in the latest version 
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of IACS Procedural Requirement (PR) No.29.  
 

IACS PR No.29 (Rev.0, July 2009) 
 

1. The date of “contract for construction” of a vessel is the date on which the contract to build the 
vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. This date and the 
construction numbers (i.e. hull numbers) of all the vessels included in the contract are to be 
declared to the classification society by the party applying for the assignment of class to a 
newbuilding. 

2. The date of “contract for construction” of a series of vessels, including specified optional vessels 
for which the option is ultimately exercised, is the date on which the contract to build the series 
is signed between the prospective owner and the shipbuilder. 

 For the purpose of this Procedural Requirement, vessels built under a single contract for 
construction are considered a “series of vessels” if they are built to the same approved plans 
for classification purposes. However, vessels within a series may have design alterations from 
the original design provided: 
(1) such alterations do not affect matters related to classification, or 
(2) If the alterations are subject to classification requirements, these alterations are to 

comply with the classification requirements in effect on the date on which the 
alterations are contracted between the prospective owner and the shipbuilder or, in the 
absence of the alteration contract, comply with the classification requirements in effect 
on the date on which the alterations are submitted to the Society for approval.  

 The optional vessels will be considered part of the same series of vessels if the option is exercised 
not later than 1 year after the contract to build the series was signed. 

3. If a contract for construction is later amended to include additional vessels or additional options, 
the date of “contract for construction” for such vessels is the date on which the amendment to 
the contract, is signed between the prospective owner and the shipbuilder. The amendment to 
the contract is to be considered as a “new contract” to which 1. and 2. above apply. 

4. If a contract for construction is amended to change the ship type, the date of “contract for 
construction” of this modified vessel, or vessels, is the date on which revised contract or new 
contract is signed between the Owner, or Owners, and the shipbuilder. 

 
Note: 

This Procedural Requirement applies from 1 July 2009. 
 

 


