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GCx 
(cont) 

Containment of fire: details of fire insulation of 
duct penetrations 
 
Interpretation of the paragraphs 9.7.3.1.2 and 9.7.3.2 of SOLAS Chapter II-2 as 
amended by 2017 SOLAS Amendments 
 
The paragraph 9.7.3.1.2 reads as follows:  
 
7.3.1 Ducts passing through "A" class divisions shall meet the following requirements: 
 

.1  … 
 
.2  where ventilation ducts with a free cross-sectional area exceeding 0.02 m2, but 

not more than 0.075 m2, pass through "A" class divisions, the openings shall 
be lined with steel sheet sleeves. The ducts and sleeves shall have a thickness 
of at least 3 mm and a length of at least 900 mm. When passing through 
bulkheads, this length shall be divided preferably into 450 mm on each side of 
the bulkhead. These ducts, or sleeves lining such ducts, shall be provided with 
fire insulation. The insulation shall have at least the same fire integrity as the 
division through which the duct passes; and 

 
Interpretation 
 
The fire insulation required by regulation SOLAS II-2/9.7.3.1.2 should be provided only to the 
part of the duct and/or sleeve that is on the same side of the division being fire insulated, and 
be extended for a minimum of 450 mm along the duct and/or sleeve. 
 
The paragraph 9.7.3.2 reads as follows:  
 
7.3.2 Ventilation ducts with a free cross-sectional area exceeding 0.02 m2 passing through 
"B" class bulkheads shall be lined with steel sheet sleeves of 900 mm in length, divided 
preferably into 450 mm on each side of the bulkheads unless the duct is of steel for this 
length. 
 
Interpretation 
 
When a duct passing through a division is to be in accordance with SOLAS regulations II-
2/9.3.2 and II-2/9.7.3.2, no clearance should be allowed between the duct and the division. 
 
 
 
 
 
 
Note: 
 
1. This Unified Interpretation is to be uniformly implemented by IACS Societies on ships 

contracted for construction on or after 1 July 2024 
 
2. The “contracted for construction” date means the date on which the contract to build the 

vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. For further details 
regarding the date of “contract for construction”, refer to IACS Procedural Requirement 
(PR) No. 29. 
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