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SC211 
(cont) 

Protection of fuel oil tanks and designation of 
fore peak spaces 

 
Interpretation of regulations 3.6 and 4.5.1.1 of SOLAS Chapter II-2 and paragraphs 
1.3.6 and 3.2.1 of the International Code for the Construction and Equipment of Ships 
Carrying Dangerous Chemicals in Bulk (IBC Code) 
 
SOLAS II-2/3.6 reads as follows: 
 
“Cargo area is that part of the ship that contains cargo holds, cargo tanks, slop tanks and 
cargo pump-rooms including pump-rooms, cofferdams, ballast and void spaces adjacent to 
cargo tanks and also deck areas throughout the entire length and breadth of the part of the 
ship over the above-mentioned spaces.” 
 
SOLAS II-2/4.5.1.1 reads as follows: 
 
“Cargo pump-rooms, cargo tanks, slop tanks and cofferdams shall be positioned forward of 
machinery spaces. However, oil fuel bunker tanks need not be forward of machinery spaces. 
Cargo tanks and slop tanks shall be isolated from machinery spaces by cofferdams, cargo 
pump-rooms, oil bunker tanks or ballast tanks. Pump-rooms containing pumps and their 
accessories for ballasting those spaces situated adjacent to cargo tanks and slop tanks and 
pumps for oil fuel transfer, shall be considered as equivalent to a cargo pump-room within the 
context of this regulation provided that such pump rooms have the same safety standard as 
that required for cargo pump-rooms. Pump-rooms intended solely for ballast or oil fuel 
transfer, however, need not comply with the requirements of regulation 10.9. The lower 
portion of the pump-room may be recessed into machinery spaces of category A to 
accommodate pumps, provided that the deck head of the recess is in general not more than 
one third of the moulded depth above the keel, except that in the case of ships of not more 
than 25,000 tonnes deadweight, where it can be demonstrated that for 
reasons of access and satisfactory piping arrangements this is impracticable, the 
Administration may permit a recess in excess of such height, but not exceeding one half of 
the moulded depth above the keel.” 
 
 
 
 
 
 
 
 
Note: 
1. This UI is to be uniformly implemented by IACS Societies for ships contracted for 
construction on or after 1 July 2006. 
 
2. Rev.1 of this UI is to be uniformly implemented by IACS Societies for ships contracted for 
construction on or after 1 January 2026. 
 
3. The “contracted for construction” date means the date on which the contract to build the 
vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. For further details 
regarding the date of “contract for construction”, refer to IACS Procedural Requirement (PR) 
No. 29. 
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(cont) 

Paragraph 1.3.6 of the IBC Code reads as follows: 

 

Cargo area is that part of the ship that contains cargo tanks, slop tanks, cargo pump rooms 

including pump rooms, cofferdams, ballast or void spaces adjacent to cargo tanks or slop 

tanks and also deck areas throughout the entire length and breadth of the part of the ship 

over the above mentioned spaces. Where independent tanks are installed in hold spaces, 

cofferdams, ballast or void spaces at the after end of the aftermost hold space or at the 

forward end of the forward-most hold space are excluded from the cargo area. 

 
Paragraph 3.2.1 of the IBC Code reads as follows: 

 

No accommodation or service spaces or control stations shall be located within the cargo 

area except over a cargo pump-room recess or pump-room recess that complies with SOLAS 

regulation II-2/4.5.1 to 4.5.2.4 and no cargo or slop tank shall be aft the forward end of any 

accommodation. 

 
Interpretations 
 
Interpretation 1 
 
Void space or ballast water tank protecting fuel oil tank as shown in Figure 1 at Annex, need 
not be considered as "cargo area" defined in Reg. II-2/3.6 even though they have a cruciform 
contact with the cargo oil tank or slop tank. 
 
The void space protecting fuel oil tank is not considered as a cofferdam specified in Reg. II-
2/4.5.1.1. There is no objection to the locations of the void space shown in Figure 1, even 
though they have a cruciform contact with the slop tank. 
 
Interpretation 2 
 
Regarding the spaces referred to in SOLAS II-2/3.6 and IBC Code 1.3.6, the following 

interpretation is provided: 

- A non-hazardous space in the forecastle area which is protected from the cargo tanks 

by cofferdam, void space or other compartments, will not be defined as part of cargo 

area.  

- Compartments located above the Cofferdam, void or other compartments protecting 

the non-hazardous spaces will be defined as part of the cargo area. 

 
Interpretation 2 is illustrated in Figure 2. 
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Annex 
 

Figure 1 

 

 
 

 

Transverse view Top view 
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Figure 2 

 
Arrangements shown in samples 1, 2, 5 and 6 are applicable to both oil tankers and chemical 
tankers 
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Arrangements shown in samples 3 and 4 are applicable to oil tankers only. 
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