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Fire-Extinguishing Media Restrictions 
 
Interpretation of regulation 7.9.4 of the 1994 and 2000 HSC Codes. 
 
The 1994 HSC Code regulation 7.9.4 reads, as follows: 
 
“7.9.4 Fire-extinguishing media restrictions 
 
7.9.4.1 The following restrictions should apply for the use, storage or disposal of  
perfluorooctane sulfonic acid (PFOS): 
 
 .1 on all craft, use or storage of extinguishing media containing  
 perfluorooctane sulfonic acid (PFOS) should be prohibited no later  
 than the date of the first survey* on or after 1 January 2026; and 
 
 .2 the substances prohibited by the requirements of 7.9.4.1.1 should  
 be delivered to appropriate shore-based reception facilities when  
 removed from the craft. 
__________________ 
* Refer to the Unified interpretation of the term "first survey" referred to in SOLAS regulations  
(MSC.1/Circ.1290).” 
 
The 2000 HSC Code regulation 7.9.4 reads, as follows: 
 
“7.9.4 Fire-extinguishing media restrictions 
 
7.9.4.1 The following restrictions shall apply for the use, storage or disposal of  
perfluorooctane sulfonic acid (PFOS): 
 
 .1 on craft constructed on or after 1 January 2026, use or storage of  
 extinguishing media containing perfluorooctane sulfonic acid  
 (PFOS) shall be prohibited;  
 
 .2 craft constructed before 1 January 2026 shall comply with the  
 requirements of 7.9.4.1.1 no later than the date of the first survey* 
 on or after 1 January 2026; and 
 
 .3 the substances prohibited by the requirements of 7.9.4.1.1  
 or 7.9.4.1.2 shall be delivered to appropriate shore-based reception  
 facilities when removed from the craft. 
__________________ 
* Refer to the Unified interpretation of the term "first survey" referred to in SOLAS  
regulations (MSC.1/Circ.1290).” 
 
Interpretation 
 
1  The phrase fire-extinguishing media should include firefighting foams. 
 
2  The phrase “containing perfluorooctane sulfonic acid (PFOS)” should mean present in 
concentrations of PFOS above 10 mg/kg (0.001% by weight).  
 
3  Verification that “extinguishing media containing perfluorooctane sulfonic acid (PFOS)” 
are not used or stored on ships, should require the Administration or its recognized organization 
to review a maker’s declaration or laboratory test reports for the extinguishing media covered 
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by the SOLAS Convention, which should be provided to the Administration or its recognized 
organization by shipyards, repair yards and equipment makers. 
 
4  The declaration issued by the foam maker should contain information about the foam 
such as, but not limited to: foam type, production period, batch number, reference to type 
approval / MED Certificate for the foam. 
 
5  For extinguishing media installed before 1 January 2026, where the maker’s declaration 
or laboratory test reports are not available, sampling and testing of the extinguishing media on 
board should be required to be conducted in accordance with a recognized standard.  
 
 
 
 
Note: 
 
1. This Unified Interpretation is to be uniformly implemented by IACS Societies on ships from 

1 January 2026. 
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