
  GF21 

 Page 1 of 1 IACS Int. 2024 

 GF21 
(Oct 2024) 

CO2 fire extinguishing systems in methyl/ethyl 
alcohol fuelled vessels machinery spaces 

 

Paragraph 11.7.1 of MSC.1/Circ.1621, the Interim guidelines for the safety of ships using 
methyl/ethyl alcohol as fuel state: 

 
“11.7.1 Machinery space and fuel preparation space where methyl/ethyl alcohol-fuelled 
engines or fuel pumps are arranged should be protected by an approved fixed fire-
extinguishing system in accordance with SOLAS regulation II-2/10 and the FSS Code. In 
addition, the fire-extinguishing medium used should be suitable for the extinguishing of 
methyl/ethyl alcohol fires.” 

 
Interpretation 

 
1. Where CO2 fire extinguishing system are used as fixed gas fire-extinguishing system 

for Machinery space or fuel preparation space in methyl/ethyl alcohol fuelled vessels,  
the quantity of CO2 carried is to be sufficient to give a minimum volume of free gas 
equal to 50% of the gross volume of the largest space protected, including the 
machinery space casing. 

 
2. As an alternative to 1, aspects, such as, but not limited to the inventory of methanol 

and the expected duration of a potential methanol fire in the space considered, may be 
considered in the risk assessment to confirm the suitability of the fire-extinguishing 
arrangements in machinery space, including both the fixed gas fire-extinguishing 
system (required by SOLAS II-2/10.5.2) and the fixed local application fire-
extinguishing system (required by SOLAS II-2/10.5.6). Such alternative may be subject 
to approval by the Administration. 

 

 
 
Note: 
 

1. This Unified Interpretation is to be uniformly implemented by IACS Societies on ships 
contracted for construction on or after 1 January 2026, to which the administration 
has required the application of MSC.1/Circ.1621. 

 
2. The “contracted for construction” date means the date on which the contract to build the 

vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. For further details 
regarding the date of “contract for construction”, refer to IACS Procedural Requirement 
(PR) No. 29. 
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