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SC121 
(cont) 

Fire Pump Isolation Requirements 
 
(Reg. II-2/10.2.1.4.1) Interpretation of SOLAS II-2 Regulation 10.2.1.4.1  
 
SOLAS II-2 Regulation 10.2.1.4.1 reads as follows: 
 
Isolating valves to separate the section of the fire main within the machinery space 
containing the main fire pump or pumps from the rest of the fire main shall be fitted in an 
easily accessible and tenable position outside the machinery spaces. The fire main shall be 
so arranged that when the isolating valves are shut all the hydrants on the ship, except 
those in the machinery space referred to above, can be supplied with water by another fire 
pump or an emergency fire pump. The emergency fire pump, its seawater inlet, and suction 
and delivery pipes and isolating valves shall be located outside the machinery space. If this 
arrangement cannot be made, the sea-chest may be fitted in the machinery space if the 
valve is remotely controlled from a position in the same compartment as the emergency fire 
pump and the suction pipe is as short as practicable. Short lengths of suction or discharge 
piping may penetrate the machinery space, provided they are enclosed in a substantial steel 
casing, or are insulated to "A-60" class standards. The pipes shall have substantial wall 
thickness, but in no case less than 11 mm, and shall be welded except for the flanged 
connection to the sea inlet valve. 
 
 
Interpretation  
 
Any part of the fire main routed through a category A machinery space, except for short 
lengths of suction or discharge piping complying with SOLAS II-2/10.2.1.4.1, must be fitted 
with isolating valves outside of the space. The arrangements of the fire mains must allow for 
fire water from the fire pumps or emergency fire pump to reach all hydrants outside of the 
isolated space. Isolation requirements of SOLAS Reg. II-2/10.2.1.4.1 are not applicable to 
the piping from fire pumps located in other spaces other than category A machinery spaces. 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Note: 
 
1.  Rev.2 of this Unified Interpretation is to be uniformly implemented by IACS Societies on 

ships constructed on or after 1 July 2023.  
 
2. The “contracted for construction” date means the date on which the contract to build the 

vessel is signed between the prospective owner and the shipbuilder. For further details 
regarding the date of “contract for construction”, refer to IACS Procedural Requirement 
(PR) No. 29. 
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