
KC ID# 341 Questions

Q1: According to Ch.7 Sec.3 [2.1.1] “(..)the areas listed in Tab 1 are to be refined at the 
locations whose calculated stresses exceed 95%(..)“What is the correct interpretation of this 
item?  

a. We assume that only areas covered by Table 1 need to be refined if the 
utilization according to section 2 (coarse mesh model) is above 95%. Areas 
not given in table 1 are not subject to refined mesh analysis according to 
section 3 even if the stress level is above 95%. Please advice. 

b. If all areas mentioned in Table 1 have utilization below 95% according to the 
analysis in section 2 (coarse mesh model), no refined mesh is required. 
Please advice. 

Q2: Example:  
A refined mesh analysis is made for one location in table 1 where peak stresses in the global 
analysis (coarse mesh model) according to section 2 is above 95% of allowable limit.  
The refined model will cover an area of the (coarse mesh model) model where stress level 
according to section 2 (coarse mesh model) range from 80-99% of allowable limits.  
In the refined mesh analysis according to chapter 3 the allowable stress levels are above 280/k 
in a large area. That is, high stressed elements are identified at locations where the global 
analysis according to section 2 show stresses below 95%. What is the correct application of 
the CS Rules? 

a. Where the stress level according to section 2 (coarse mesh model) is below 95% of 
acceptable limit no reinforcement will be required by the analysis of section 3. 
or

b. Where stress level according to section 3 is above the acceptable limit of section 3, 
reinforcements are required. This is regardless of result in coarse mesh analysis in 
section 2. 

Q3: Example: The uppermost element in the web of a double bottom girder at the connection 
to hopper tank or stool plating has a utilization of 1.1 against yield according to the coarse 
mesh model of section 2. Ref. situation in Q3 above. The fine mesh model according to 
section 3 is made of the area and stress levels are found to be within the limits of section 3. 
What is the correct application of the CS Rules? 

a. Coarse mesh analysis according to section 2 has to be satisfied before doing fine mesh 
analysis according to section 3. Both requirements shall be fulfilled. 
or

b. If the results of the fine mesh analysis of section 3 are within rule limits of section 3, it 
is acceptable that the coarse mesh analysis according to section 2 is above the limits of 
section 2. 
or

c. The results may be accepted based on fine mesh analysis if: 
I: The criteria of section 2 [3.2.3] is satisfied for the fine mesh analysis when stresses 
are averaged over an area, SxS, equal to the representative stiffener spacing. 
and
II: The criteria of section 3 [3.1.1] is satisfied for the fine mesh analysis. 
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Please note that alternative c. is in line with the procedure in the CSR for Tankers.  


